Kulturní informační server moonprojects.cz

NOVINKY

STO ZVÍŘAT A POLEMIC NEBOLI SKAMARÁDĚNÍ

Federální turné průkopníků ska.

Letošní podzim nabízí opravdovou koncertní lahůdku. Dojde totiž ke spojení dvou kapel, které ve svých zemích prošlapávaly na začátku devadesátých let cestičku u nás tehdy zcela neznámému hudebnímu stylu SKA. Sto zvířat i Polemic se pyšní více jak dvacetiletou kariérou lemovanou hity jako Ty vole na základní škole, Dáma s čápem, Nikdy nic nebylo, Alice se dala na pití, Nejkratší cesta nebo Ja som to vedel, Komplikovaná, Rudie, Škandál.

18 muzikantů, 40 písniček a 13 koncertů, to je podzimní společná federální šňůra Sto zvířat s Polemicem.

Přijďte se SKAmarádit!

 

STO ZVÍŘAT (CZ)

Skupina Sto zvířat na podzim 2010 oslavila své 20. narozeniny. Kapela vznikla v roce 1990 jako projekt Jana Kaliny (bicí, zpěv, autor hudby) a Tomáše Belka (tenorsaxofon, texty), kteří právě přišli z vojny a oslovili zpěvačku Janu Jelínkovou. Spolu s dalšími spoluhráči se stali vzápětí nevědomky průkopníky stylů ska a rocksteady u nás.

Ve Zvířatech se vystřídalo značné množství špičkových muzikantů (např. Petr Ostrouchov, Arnošt Hanf, Vlasta Bičík, Luboš Krtička, Ladislav Přitasil a další), v současné době zmíněnou trojici doplňují Jan Šobr (kytara), Petr Hostinský (klávesy, zpěv), Martin Líska (trombon), Pavel Herzog (trubka), Jiří Hanzlík (barytonsaxofon), Wilco Wersteeg (basa) a Miki Nop (bicí).

Sto zvířat má za sebou více jak 1200 koncertů a festivalů v Čechách, desítky koncertů v Německu, Francii a Švýcarsku a dvouměsíční turné po USA. Během své dvacetileté existence vydala Zvířata 7 řadových alb, DVD „Jste normální?“ a mají na svém kontě účast na bezpočtu kompilací u nás i v zahraničí. Ze Sto zvířat se postupem let stala jistota českých rockových klubů a jako jedna z našich nemnoha kapel se pravidelně účastní všech velkých letních festivalů (Rock for People, Trutnov Open Air, Sázava Fest, Mighty Sounds, Votvírák a další).

V roce 2008 v rámci T-music Tour Zvířata vyprodala pražskou Lucernu a získala Anděla za album Rozptýlení pro pozůstalé v kategorii Ska & reggae. V roce 2010 v rámci narozeninového koncertu vyprodala kapela Incheba Arenu v Praze. Z tohoto koncertu vyšel v březnu 2011 záznam na CD s názvem STO ZVÍŘAT – STO DVACET!



POLEMIC (SK)

Polemic jsou osmičlenná slovenská hudební skupina založená v roce 1989 v Bratislavě. Patří mezi přední slovenské skupiny hrající styly ska a reggae. Během svého bezmála dvacetiletého působení koncertovali v Polsku, Německu, Švýcarsku, Itálii, Chorvatsku i Anglii. Předskakovali kapelám SKA-P, Persiana Jones, The Real McKenzies, Yellow Umbrella nebo The Locos.

V roce 1997 skupina vydala své první album nazvané „Do SKA“ s rádiovým hitem Trápny deň.

Následovalo album YAH MAN!.  Kapela vyhrála v soutěži Slávik 99 cenu Skokan roku.

V roce 2000 Polemic přišli s albem Gangster-Ska. Album Nelám si s tým hlavu! (2002) předcházely singly Nádherný svet a Škandál (s videoklipem). V říjnu 2005 vyšlo album Nenudin, už od května běžel v rádiích první singl Blázni. K úspěšné skladbě (první desítka nejhranějších na Slovensku) Yes You're Right Polemic natočili videoklip. V roce 2007 získala kapela platinové album za prodej svého DVD Live. O rok později se na pulty dostalo Best Of 1988-2008, na kterém rekapitulovali své mediálně úspěšné skladby, přidali pár srdcovek a závěrečnou novinku nazvanou Viera. V létě 2010 přišli Polemic s novou skladbou Horúce časy.

Složení skupiny: Braňo Bajza, Michal Novácky,   Ľubomír Horák, Peter Huraj, Peter Šándor, Peter Opet,   Andrej Juráš, Miroslav Baričič.

 

SKAmarádění TOUR

7.10.     Karlovy Vary                   Lidový dům
8.10.      Kladno                           KD Sítná
12.10.    Liberec                          Lidové sady
20.10.   Jablonec nad Nisou         Woko
21.10.    Písek                             KD
22.10.    Herálec                          KD
27.10.    Kralupy nad Vltavou        KD Vltava
28.10.    Jindřichův Hradec           KC Jitka
29.10.   Jihlava                           Dělnický dům
30.11.    Praha                            KC Vltavská
1.12.      Plzeň                             Šeříkovka
2.12.      Zlín                               Masters of Rock Café
3.12.      Brno                              Musilka

moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz