Kulturní informační server moonprojects.cz

NOVINKY

TRUTNOV VYBUBNOVÁVÁ DALŠÍ KAPELY..

K Iggymu přibývá Brian Head Welch, zakládající člen kapely Korn, a přijedou obě Nohy, německá i českobrazilská. Po dlouhých osmi letech zde výjimečně vystoupí Tichá dohoda. Setkání dále okoření The Dhol Foundation, trutnovským publikem milovaní šamanští bubeníci. Poprvé v historii festivalu přijede také čtyřicetičlenný symfonický orchestr.

Z našeho podhorského ležení vybubnováváme, že Trutnov Open Air Festival dotváří a uceluje svůj program do podoby, jakou známe a která je charakteristická pro toto setkání s indošským a disidentským duchem. Po Iggy Popovi se Stooges, jehož jméno si šeptali mnozí spolubojovníci, šamané, squaw i stařeny u táborových ohňů  začátkem jara, přibývá na soupisce vyryté do stanových kůží trutnovských teepee Brian „Head“ Welch, známý ze svého působení v americké metalové skupině Korn, ale i dvě NOHy, Symfonický orchestr nebo na pódia v Trutnově vrátivší se Tichá dohoda.


Brian „Head“ Welch

Brian v roce 2005 přijal křest v Jeruzalémě a své křesťanské přesvědčení vtěluje do tvorby své současné kapely, z níž je cítit jasný rukopis rodných Korn. Headovým koncertem podhorský kmen navazuje na sérii tvrdých kapel jako Sepultura, Soulfly, Fear Factory, Motörhead či Arch Enemy, které v Trutnově vystoupily v minulosti a paradoxně sklidily na různorodém festivalu s undergroundovými kořeny vždy velký úspěch. Starší huňáčové i mladé tančící squaw vypráví o kouzlu trutnovského festivalu uloženém v mízách okolních stromů, v nichž proudí nejen duch našich předků ale i specifické transcendentálno, jež se vznáší nad hlavami podhorského ležení. A nad vším dlí Nejvyšší Mocnost, z pódia se usmívající Jagannath a samozřejmě i náš náčelník Václav Havel. Okruhem se vracíme a propojujeme s Brianem s vírou, že se mu v našem ležení bude líbit. Briane Heade Welcome!

 

Přijedou obě NOHY
Na festivalu dále vystoupí dvě kapely se stejným jménem N.O.H.A.  Jenže jedna má přívlastek Noise of Human Art a druhá Circus Underground. Proč dvě kapely se stejným názvem? Neb v době našeho domlouvání se kapela N.O.H.A., která v našem ležení ještě nikdy nehrála, rozpadla, a najednou z jedné Nohy vznikly Nohy dvě. Nechtěli jsme zkoumat a zasahovat do jejich vnitřních sporů, to se stává, že si blízcí lidé z jednoho kmene přestanou rozumět. Čert aby se v tom vyznal. Přemýšleli jsme, jak situaci nejlépe vyřešit, aniž bychom se stavěli do role jakéhosi soudce. Nechtěli jsme upřednostňovat jednu z kapel a určit, která ze dvou Noh je ta pravá. Pozvali jsme proto obě, ať si poslechnete, vyberete a posoudíte sami. Necháme to na vás. Jsme sami zvědavi, která z NOH se bude více líbit. Bude to zdravá a konkurenční exhibice. Očekáváme, že to budou mimořádně živelná vystoupení, při nichž se budou chtít obě kapely předvést a dokázat, že krev té pravé Nohy proudí právě v jejich srdcích. V jedné kapele, N.O.H.A. – Noise of Human Art, zpívá tvář původní kapely, Minerva, v té druhé, N.O.H.A. – Circus Underground, zůstalo rytmické jádro a objevily se dvě nové brazilské zpěvačky. Jedna N.O.H.A. zahraje v pátek, druhá v neděli, ať je čas na uzrání v duších všech spiklenců.

 

Jedním z mimořádných vystoupení bude koncert Tiché dohody


Tichou dohodu nebylo možné v nížinách, podhorských údolích ani na hřebenech hor, kam někteří její členové rádi jezdí, slyšet dlouhých osm zim! Základní kámen k tomuto vystoupení byl položen jedním náhodným setkáním v horách a loňským koncertem kapely Dana „Sutterhanda“ Šustra 2Wings. Pod hory přijedou tito hoši se squaw v popředí na jediný koncert, aby se opět odebrali do krajin mlčení.
Tichá dohoda oslaví v letošním roce na podzim 25 let a na Trutnově zahraje ve své poslední sestavě. Tvoří ji zakladatel a skladatel kapely Dan „Sutterhand“ Šustr, zpěvačka Blanka Šrůmová, bubeník Vendy Šváb a basák Michal „Sherry“ Šerák. Své poslední regulérní vystoupení takto odehráli v roce 2003 na slovenském festivalu Hodokvas.
V trutnovském podhorském ležení hrála tato jedna z našich nejpopulárnějších kytarovek 90. let naposledy v roce 1994! Ty, kteří se v té době houpali v proutěných koších či náručích matek, upozorňujeme, že při písních Kotva a kříž, Tulák po hvězdách, Vánoce osamělých srdcí či Marioneta jihla srdce chrabrých bojovníků a squaw i vašich matek.

 

Návrat miláčků trutnovského publika. Přijedou šamanští bubeníci The Dhol Foundation. Přivezou i DVD natočené z jejich vystoupení v Trutnově před třemi lety.
Návrat bubnujících miláčků podhorského kmene! Když přijeli poprvé jako téměř neznámé uskupení, svým strhujícím šamanským vystoupením uhranuli nejednu přítomnou duši a získali si srdce mnohých. The Dhol Foundation svojí show vždy rozhýbou celý trutnovský amfiteátr a promění jej v jeden velký pulzující organizmus a tančící kmen spiklenců. Jejich šamanský bubeník a tanečník Johnny Kalsi o festivalu v roce 2005 ostatně prohlásil: „This Place has certain magic. You can feel it in the air!“ Touto atmosférou a energií byli tito indicko pakistánští bubeníci žijící ve staré dobré Anglii natolik zasaženi, že se v roce 2008 rozhodli z trutnovského vystoupení natočit živé DVD a přivezli s sebou celý filmový štáb. A věřte nevěřte! Hotový film kapela přiveze na letošní setkání, kde bude k mání u Geronimova teepee. Poznávacím znamením The Dhol Foundation je rytmus, tradiční bubny dhol ve spojení s moderní, ať už akustickou, nebo elektrickou technikou. Každý úder z pódia je pohybem srdečního svalu smíchaný s lektvarem magie. The Dhol Foundation jsou jednou z kapel, které již neodmyslitelně k Trutnovu patří, poznamenali jeho historii i vývoj a přičinili se o to, že se z něj stalo poutní místo.

 

Poprvé na festivalovém setkání vystoupí symfonický orchestr


Zcela výjimečné vystoupení, které v podhorském ležení volně navazuje na vystoupení těles jako Bambini di Praga bez tehdy zakázaného a dnes z vězení čerstvě propuštěného sbormistra Bohumila Kulínského či loňskou návštěvu Melody Makers s Ondřejem Havelkou. Plnohodnotný symfonický orchestr v trutnovském ležení však ještě nikdy nebyl! Bude to další ze křtů na tolerantní podhorské půdě. Nebude se jednat o žádný výchovný koncert a věříme, že hudba symfonického orchestru se dotkne mnohých srdcí a prohloubí o několik krůčků bojovnických mokasín naše hudební poznání. Je to první festivalová vlaštovka k rozšiřování dalších hudebních světů a obzorů.
Symfonický orchestr Filosofické fakulty Masarykovy university v Brně se pod vedením Martina Mazánka zaměřuje na hraní děl méně známých, až nehraných – oproti populárnímu trendu, který je vidět u jiných, profesionálních i neprofesionálních těles. Námi viděno – je to sympatická snaha, kterou stojí za to podpořit. Každá sebemenší odlišnost po nějaké době přináší své ovoce. V souboru jsou jak profesionální hráči, tak i amatéři a celé to dohromady dává pocit porozumění a hlavně nebeské energie, která prostřednictvím radosti z hraní hráči prostupuje. Tak se nechme překvapit!

Těšíme se! See You Later…!
moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz