Kulturní informační server moonprojects.cz

SPORT / KULTURA

MARTIN VESELOVSKÝ, „POLITICI MAJÍ POCIT, ŽE MLUVIT PRAVDU JE NEPŘIJATELNÉ“.

Martin Veselovský,
„politici mají pocit, že mluvit pravdu je nepřijatelné“.

Letošní ročník festivalu KUMF navštíví uznávaný moderátor a redaktor publicistických pořadů Martin Veselovský. V neděli si s ním budou moci děti a návštěvnici KD Střelnice pohovořit a položit jakékoliv dotazy. Beseda s Martinem začne úderem 15 hod, poté uvede tradiční gala program, kde účastnici festivalu představí své naučené práce z víkendových dílen. Před jeho nedělní návštěvnou ho vyzpovídali moderátoři dětského rádia Kulíšek.


Martine, jak jste se dostal k moderování?
Kdysi na začátku 90. let jsem udělal při vysoké škole konkurz na zprávaře pražské pobočky Hlasu Ameriky a pak už to tak trochu šlo samo.

Vzpomínáte na své první vysílání? A kde to bylo?
Víc než na Hlas Ameriky si vzpomínám na první vysílání na Evropě 2 – jeden starší kolega si mě vychutnal a celé ty dvě hodiny, kdy jsem se potil za mikrofonem, proti mně seděl a komentoval, jak to dělám špatně.
 
Aktuálně vysíláte na ČT24 v pořadu Události, komentáře. Vašimi nejčastějšími hosty jsou politici, jak se Vám s nimi spolupracuje před kamerou? Není to někdy boj J ?
Je to boj vlastně vždycky – oni nějak z podstaty, až na výjimky, mají pocit, že mluvit pravdu je pro ně nepřijatelné nebo nepohodlné, takže nakonec je mým úkolem odkrývat ty momenty, kdy politik lže. Nebo prostě jen skutečnost popisuje tak, aby on z ní vycházel jako ten hodný.

Je nějaký politik, kterého si opravdu vážíte, a naopak někdo, s kým byste nejraději rozhovor nikdy nedělal?
Vážil jsem si bývalého prezidenta Václava Havla. A rozhovor bych dělal s každým – novinář by takové omezení neměl mít.

Byly doby, kdy jste měl chuť s moderování a publicistikou „praštit“ a dělal něco jiného?
Ani ne. Jen snad, když někdy před volbami mají politici dojem, že veřejnoprávní média jsou tu od toho, aby je právě oni řídili, mám dojem, že bych chtěl dělat něco jiného. Ale to je vždycky jen na chvíli… J

Vedle České Televize také moderujete na Českém Rozhlase, vnímáte rozdíl mezi televizním a rozhlasovým vysíláním? Co Vám sedí více?
Od počátku mám dojem, že Rozhlas je základ, řemeslo, které se člověk musí naučit. A televize je pak taková více sledovaná nadstavba.

Dělal jste rozhovory s velkým množstvím zajímavých osobností, je nějaká, která Vás opravdu překvapila a vzpomínáte na ni dodnes?
Já jsem pokaždé překvapen, když do studia přijde někdo, kdo něco opravdu umí, je po celé planetě uznávaný, a ukáže se, že je to skromný, příjemný člověk. Poslední byl před pár týdny čínský pianista světové třídy Lang Lang.

Co byste doporučil mladým začínajícím moderátorům? Jsou nějaké metody, které by si měli vyzkoušet?
Recept na to není.  Mám dojem, že by moderátor měl umět pořádně česky a umět mluvit J Což překvapivě není úplně běžné. A vlastně existuje jedna metoda, díky které se člověk hodně rychle zlepšuje – musí se nahrávat /hlas i obraz/ a stále se poslouchat. Je to nepříjemné, ale funguje to!

Jste rodák z Vrchlabí, jak často se na hory vracíte a co na nich máte nejraději?
Do Krkonoš jezdím párkrát za rok a vlastně na nich má nejradši samotné Vrchlabí – je to rodné město a moje rodina tu má dům, což pro mě znamená spoustu skvělých vzpomínek.

Dočetl jsem se, že rád čtete, vzpomenete si na svou poslední knihu? A kterou máte nejoblíbenější?
Nejoblíbenější knihu snad ani nemám, z těch patnácti set co mám doma, bych dal dohromady takové TOP50. Ale má teď ve čtečce stažený životopis zakladatele Applu Steva Jobse a na ni se moc těším.

Děkuji za rozhovor!
Moderátoři dětského rádia Kulíšek.
moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz