Kulturní informační server moonprojects.cz

ČLÁNKY - VŠEOBECNÉ ČLÁNKY

Máte-li zájem o zveřejnění článků a rozhovorů na těchto stránkách napište nám na: info@moonprojects.cz

FENOMÉN COCOON

Dnes se zaměříme blíže na Svenovu značku Cocoon, která se stala symbolem clubbingu, osvědčených DJů a několikadenních večírků po celém světě! O její historii i aktuální podobě se dočtete na následujících řádcích…
Píše se rok 1995 a jméno Sven Väth začíná být dobře známé jak v Německu, tak ve světě. Papá dostává nápad rozjet putovní klubovou noc, jejíž jméno by bylo zárukou kvality a zábavy pro všechny, které zasáhl boom elektronické taneční hudby. Ve Frankfurtu, Mnichově a Kodani tak vzniká noc s názvem COCOON! Stejné jméno dostává i bookingová agentura, která má zatím jen jednoho člena… zkuste hádat kohoJ
Bohužel komunikace se zmíněnými kluby vázla, a proto se zpočátku nepodařilo rozjet koncept Cocoon večírků naplno. Původní záměr se podařilo naplnit až v roce 1998 ve spolupráci s legendárním frankfurtským klubem U60311, který se každý lichý pátek proměnil v místo, kterému vládla přátelská a uvolněná atmosféra, kterou doplňoval Sven Väth svými nekonečnými sety.
Zásadním mezníkem se pro Cocoon stal rok 1999, kdy značka expandovala do všech oblastí, které souvisí s elektronickou hudbou. Vzniká putovní série Cocoon clubbing večírků, které sklízí obrovský úspěch jak v Německu tak v celé Evropě především pak na ostrově Ibiza!
Zde agentura Cocoon navazuje úzkou spolupráci s vyhlášeným klubem Amnesia, ve kterém získává pondělní noci v hlavní sezóně kompletně pod svou hlavičku. Tyto večírky se postupem času stávají neodmyslitelnou součástí a zároveň takřka nejvyhledávanější atrakcí celého ostrova, o čemž svědčí i jejich více než 10letá tradice, na kterou se Cocoon každoročně pečlivě připravuje.

Odkaz je ZDE.


V roce 2000 vzniká také label Cocoon recordings, který dále rozvíjí filozofii značky Cocoon, čili pomáhat mladým producentům a DJům a neustále vyhledávat nové talenty, kterých by si dominantní hudební vydavatelé za normálních okolností nevšimli. Vlajkovou lodí Cocoon recordings jsou tzv. Cocoon Compilation, na kterých vychází exkluzivní tracky jak od členů Cocoon bookingu, tak ostatních talentovaných producentů, jmenovitě pak Roman Flügel, Dinky, Djinxx, Jacek Sienkiewicz, Frank Lorber, Legowelt, Richard Bartz, Oliver Bondzio, Oliver Koletzki, Daze Maxim, Dominik Eulberg, Guy Gerber, Pig&Dan, Audion, Phil Kieran, Jamie Jones, Onur Özer a další.
Další vyhledávanou kompilací je tzv. „…in the Mix“, kterou každoročně umíchá samotný Sven Väth. Tuto tradici založil po první sezóně na Ibize (čili rok 99) a vždy na podzim se tak můžeme těšit na souhrn toho nejlepšího, co se danou sezónu na Ibize hrálo. Samotný zakladatel vždy podporoval fúzi hudebního a výtvarného umění, což se dá velmi dobře demonstrovat právě na těchto kompilacích, které si můžete koupit jako kompletní DVD balíček, obsahující mnoho zákulisních scén a historek, které se váží jak k samotnému mixu, tak k celé Cocoon sezóně. Veškerý obsah je zaobalen v pestré grafice, díky které se tyto kompilace stávají skutečnou sběratelskou relikvií.

Samotný Cocoon booking  v současné době představuje jednu z nejprestižnějších světových DJských agentur a můžeme v něm najít taková jména jako jsou Ricardo Villalobos, Dubfire, Johannes Heil, Egbert, ale také Jacek Sienkiewicz a Chris Tietjen, kteří se společně se Svenem představí 19. března v pavilonu G brněnského výstaviště!
V plejádě umělců (celkem 28 DJů a producentů), které booking zastupuje však najdeme, pro nás, i méně známější jména. Jsou to právě nové talenty, kterým dal Papá Sven možnost ukázat se celému světu a reprezentovat nestárnoucí značku Cocoon, která se rok co rok vyvíjí kupředu a přitom nikdy nezapomíná na svou základní myšlenku – být lidem co nejblíže a bavit je!

Ostatně podívejte se sami, jak tráví Cocoon zimní sezónu… ZDE.
moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz