Kulturní informační server moonprojects.cz

NOVINKY

NASTIA BEAUTY A UKRAJINSKÁ SCÉNA

Před dvěma týdny jsme si ve stručnosti rozebrali současnost i historii srbské taneční scény a zaměřili jsme se na zajímavý příběh Ivee, která konvertovala z houslistky na nekompromisní techno producentku. Dnes se přesuneme na Ukrajinu, ze které pochází neméně zajímavá a půvabná DJka Nastia Beauty, která je pravděpodobně nejznámější Ukrajinkou na YouTube.

Stejně jako v případě Srbska, ani ukrajinská taneční scéna není pojmem, o kterém by se běžně diskutovalo v souvislosti s kořeny elektronické taneční scény. Ostatně to je úděl celého bývalého východního bloku, ve kterém se režim postaral o naprostou devastaci a neliberálnost hudebního vkusu svých občanů. S nástupem demokracie se však v těchto zemích (mezi které bezesporu patří i Česká republika) začaly o to silněji a s nadšením formovat vlastní taneční scény, které jsou charakteristické svou nespoutaností a divokostí. Tato vlna postupuje od západu na východ, takže zatímco u nás probíhal největší boom zhruba v letech 2000 až 2005, Ukrajina má oproti nám zpoždění téměř čtyři roky. Není proto divu, že v ukrajinských klubech probíhají každý týden desítky techno a hardtechno mejdanů, které jsou vyhledávanými štacemi mezi světovými DJi, kteří milují východoevropské publikum. Zásadní večírky se samozřejmě odehrávají v hlavním městě Kyjev, ve kterém bychom našli nejprestižnější kluby jako jsou Cinema, Arena Club nebo Forsage.
Doslova oázou taneční hudby na Ukrajině a jedním z nejdiskutovanějších a mezi DJi nejvychvalovanějším evropským festivalem je Kazantip, který se každoročně koná po neuvěřitelnou dobu pěti až šesti týdnů! Tento open-air obřích rozměrů rok od roku navštěvuje čím dál tím více fanoušků taneční hudby z celé Evropy, a proto není divu, že se na něm představila takřka všechna světová DJská esa i nespočet mladých talentů jak z Ukrajiny, tak jiných zemí.
Svou šanci zde v roce 2009 dostala i okouzlující brunetka, která si říká Nastia Beauty.

Podmanivé techno, ranní after party, obepnuté šatky, Nastěnčin spontánní tanec a pohotový divák se zapnutým nahráváním… tato kombinace zajistila, že se o Nastie Beauty díky YouTube dozvěděl ze dne na den celý svět! Odkaz je ZDE.


Lepší reklamu by si snad ani nemohla přát, ale bylo na čase ukázat světu, co opravdu umí a proč si zaslouží uznání, i kdyby měla hrát v pytli od brambor.
Na podzim roku 2009 rozjela svou vlastní radiovou show názvem Propaganda, ve které propaguje ryze taneční hudbu. Již v roce 2010 se tato relace stala nejposlouchanější ve své kategorii.
Nastia se vrhla také na produkci hudby, ve které razí heslo: „Raději kvalitu než kvantitu“,
a proto zatím vydala pouze pár skladeb, všechny však mají silný taneční potenciál a objevují se v playlistech mnoha DJů po celém světě.
Uplynulý rok pro ni byl evidentně nejnabitější – odehrála více jak 200 vystoupení po celé Evropě, denně se věnuje své vlastní rádiové show a díky své činorodosti je neustále ve hledáčku médií. Jeden ukrajinský magazín o taneční hudbě o ní dokonce napsal:

„Konečně je tu ženská DJka, pro kterou je hudba na prvním místě!
      Pojí se v ní skvělá hudební osobnost společně s atraktivním vzhledem.“

Kdo nevěří, ať se na vlastní oči a uši přesvědčí v následujícím videu z Kazantipu 2010. Odkaz je
ZDE.
moonprojects.cz | © 2007 rpdesign.cz